Beekrand vol met margrieten

Project beekrandenbeheer

Historiek

Watering De Dommelvallei is sinds 2006 actief rond perceelsrandenbeheer. Het ontstaan en de evolutie van het project ‘Beekrandenbeheer in het stroomgebied van de Dommel en de Warmbeek’ kan ingedeeld worden in drie periodes.

Aanleg BolissenbeekIn de eerste fase van het project werd een kleinschalig pilootproject uitgewerkt langs de Bollisenbeek te Peer. In samenwerking met 9 landbouwers werd 5000 meter beekrand gerealiseerd. Het was de bedoeling om een aaneengesloten gebied te realiseren en op die manier fragmentatie te vermijden.
Dit pilootproject dient als praktijkvoorbeeld voor geïnteresseerde landbouwers en andere waterbeheerders. Het pilootproject kruist de Baan naar Helchteren in Peer, parallel aan de Lindebosstraat. Het is makkelijk herkenbaar door de informatieborden langs de weg: ‘Een mooie beekrand voor zuiver water: landbouwers werken eraan!’.

De unieke samenwerking tussen de landbouwers, de watering De Dommelvallei, de stad Peer en de provincie Limburg vormt de basis voor de uitbreiding van het beekrandenbeheer naar de volledige vallei van de Dommel en de Warmbeek. In de tweede fase van het project werden de mogelijkheden tot uitbreiding van het project onderzocht en werden er nog enkele individuele beekranden afgesloten.

Interactief waterbeheer in de grensregioDoor Europese subsidiëring via het Interreg IVa project: ‘Interactief waterbeheer in de grensregio Vlaanderen‐Nederland’ werd het mogelijk om het project uit te breiden naar 7 Noord‐Limburgse gemeenten. Dit is de derde en huidige fase van het project. Interreg IVa is een grensoverschrijdend project met in totaal 23 projectpartners. Deze 23 projectpartners zullen in totaal meer dan 50 deelprojecten uitvoeren, gericht op waterkwantiteit, waterkwaliteit en op gebiedsgericht herstel van grond‐ en watergebruik. Het deelproject ‘Beekrandenbeheer’ is een gezamenlijk initiatief van de watering De Dommelvallei, de provincie Limburg en de gemeenten Bocholt, Hamont‐Achel, Hechtel‐Eksel, Lommel, Neerpelt, Overpelt en Peer en beslaat de volledige vallei van de Dommel en de Warmbeek.

Sitemap